40-ти Международен музикален фестивал "Софийски музикални седмици"  - 23 Май - 28 Юни 2009 г.
40th Sofia Music Weeks International Festival  23 May - 28 June 2009
25 Юни 2009 г.
25 June 2009
25 юни, четвъртък

19.00 ч.
Национална опера и балет - София

Рихард Щраус
"Саломе"

Режисьор: Ребека Шайнер (Австрия)
Диригент: Емил Табаков


19.00 ч.
Голяма зала "България"

Детско-юношеска филхармония "Пионер"
Диригент: Борис Спасов

Л. Бърнстейн: "Това не е оркестър "Пионер", това е върхът на цивилизацията!"

Програма

Панчо Владигеров - "Сарабанда" из "Класично и романтично"
Бедржих Сметана - "Вълтава" из "Моето отечество"
Любомир Пипков - "Ръченица" из операта "Момчил"
Модест Мусоргски - "Баба Яга" и "Голямата Киевска порта" из "Картини от една изложба"

Сергей Прокофиев - Три танца из балета "Ромео и Жулиета"
Петко Стайнов - "Пайдушко" и "Ръченица" из "Тракийски танци"
Александър Бородин - "Половецки танци" из операта "Княз Игор"


ФИЛХАРМОНИЯ "ПИОНЕР"

Филхармония "Пионер" е създадена през есента на 1952 г. от големия български диригент проф. Влади Симеонов в Двореца на пионерите-София, сега Национален Дворец на децата.
По предложение на маестро Симеонов към филхармонията се създава оркестрова школа, в която работят преподаватели от Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" (Българска държавна консерватория), Националното музикално училище "Любомир Пипков", както и оркестранти от Софийската опера и филхармония.

Премиерата на оркестъра е през 1954 г. пред софийската публика, а първата международна изява е на VІ Международен младежки фестивал в Москва (1957 г.)

В следващите  години младите филхармоници буквално покоряват изисканата публика на Европа и Америка. По покана на движенията "Музикална младеж" и "Приятели на музиката", Филхармония"Пионер" осъществява концертни турнета в Белгия и Австрия (1959 г.); Германия (1959, 1963 и 1982 г.); Бразилия (1968 г.); Франция (1978 г.); Швейцария (1970 г.); Италия (1960, 1963, 1966, 1967 и 1970 г.). Участва и е класирана, като безспорен фаворит, на първо място на четири международни фестивала на "Младежките оркестри и изпълнителско изкуство" - Швейцария (1972 г.); Австрия (1973 г.); Англия и Шотландия (1974 г.) и Италия (1982 г.)

"Това уникално явление: Детско-юношеската филхармония бе наречено "Пионер" по идея на италианската музикална общественост, след блестящите ни концерти там", припомня Влади Симеонов.

През 1974 г., на конкурса "Херберт фон Караян" в Берлин, Филхармония "Пионер" става носител на Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал.
През 1979 г. оркестърът заминава на 30-дневно турне в Мексико и САЩ. По личната покана на Генералния Секретар на ООН - Курт Валдхайм, на 10 декември в Залата на ООН в Ню Йорк "Пионер" изнася тържествен концерт пред представители на над 140 страни, закривайки Първата Международна година на Детето. За първи и последен път в историята на залата има бис. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава - Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: "Това не е "пионерски" оркестър, това е върхът на цивилизацията".
1981 г. Филхармония "Пионер" е поканена да изнесе тържествен концерт в Залата на ЮНЕСКО в Париж, с който биват открити Дните по случай 1300 години от създаването на Българската държава.
1982 г. Участва в празничните дни на Гевандхаус в Лайпциг ("Млади артисти от цял свят")
1984 г. Филхармонията има триумфално 45 дневно турне в Бразилия, което започва с участие в откриване на Конгреса за естетическо възпитание, по линия на ЮНЕСКО. На един от концертите присъстват над 70 000 души.
В края на 1989 г., в Залата на Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано, Италия, Филхармония "Пионер" изнася своя последен концерт под диригентството на Влади Симеонов.
Филхармония "Пионер" е носител на голям брой национални и международни отличия и става известна като най-добрия детско-юношески оркестър в света. Първенец е на IV-ия и V-ия Фестивали на художествената самодейност в България; наградена е с орден "Кирил и Методий" и грамоти от Министерството на културата.
Влади Симеонов и Филхармония "Пионер" получават уважението и възхищението на двама от великите музиканти на ХХ век - диригентите Херберт фон Караян и Ленард Бърнстейн. Концертните изяви на оркестъра са предавани и записвани от голям брой чуждестранни радио и телевизионни канали. 48 са националните телевизии закупили правата на заснетия концерт в ООН и репетицията с Бърнстейн. Суперлативите не престават да съпътстват името на Филхармония"Пионер" през годините, въпреки че нейният състав непрекъснато се мени. Хиляди са имената на преминалите през оркестъра възпитаници на Влади Симеонов, стотици от които и днес заемат достойно място в нашите симфонични оркестри и оперни театри, както и в оркестри от много други страни. Световната музикална критика определя Влади Симеонов като "феноменален диригент, който твори чудеса с магическата си палка", а самия оркестър определя като "оркестър- чудо".

Р. ди Банфийлд, член на международното жури на конкурса "Херберт фон Караян" пише: "Заедно с моите колеги...бях стъписан...един народ, който има такава младеж може да има само голямо бъдеще".

Проф. Алендорф, Председател на Фондация "Караян", казва: "Намирам този колектив за изключителен и феноменален...би трябвало да бъде образец за цялата музикална педагогика и музикално образование въобще!"

Р. Шварц, диригент на Симфоничния оркестър на ВВС: "За Филхармония "Пионер" има само една категория - превъзходна! Тя трябва да пътува по целия свят, за да показва на всички какво може !"

Вестник "Кьолнише щат анцайгер" (Германия): "Някогашните кьолнски вълшебници днес живеят в България и вършат чудеса с музиката в колектива на Филхармония "Пионер".

Генералният секретар на Международния фестивал в Абърдийн, Шотландия, след избирането на Филхармония "Пионер" да открие и закрие музикалните тържества, възкликва:  " С такъв оркестър се гордеем ! България е щастлива, че го има !"


След петгодишно прекъсване, на 8 юни 2008 година, Филхармония "Пионер" беше възстановена с нов състав от деца и юноши, на възраст между 9 и 18 г.
В репертоара на оркестъра влизат произведения на предкласиката, класиката и съвременното музикално творчество.
Диригент на  Филхармония "Пионер" е Борис Спасов - дългогодишен оркестрант в оркестъра и ученик на проф. Влади Симеонов, понастоящем диригент в Националната Опера в София. Всички ръководители и преподаватели са бивши оркестранти на "Пионер". Преминали през тази уникална школа, те неотклонно следват създадените от Влади Симеонов методи и традиции на работа.