24 Май 2009 г.
24 May 2009
40-ти Международен музикален фестивал "Софийски музикални седмици"  - 23 Май - 28 Юни 2009 г.
40th Sofia Music Weeks International Festival  23 May - 28 June 2009

24 май, неделя11.30 ч.
Голяма зала "България"

Нева Кръстева - орган

Програма

Джироламо Фрескобалди - Бергамаска и Капричио из "Fiori musicali"

Йохан Себастиян Бах - Kyrie-Christe-Kyrie из трета част на "Клавирни упражнения"

Цезар Франк - Хорал в ла минор

Антон Брукнер - Прелюдия и фуга в до минор

Антон Брукнер - Прелюдия в до мажор

Йохан Себастиян Бах - Прелюдия и тройна фуга в ми бемол бажор19.00 ч.
Камерна зала "България"

Ганка Неделчева - пиано

Юбилей в звуци
Димитър Христов на 75

Програма

Димитър Христов - Соната за пиано № 23
Molto drammatico, sdegnato
Il secondo tempo

Димитър Христов - Соната за пиано № 24 /Ricercata due/
Malinconico, senza energia, ma con poco ironia
Il tempo ultimo


Димитър Христов - Соната за пиано № 25
Burrascoso e intransigente
Come recitativo, liberamente.Tempo primo

Димитър Христов - Соната за пиано № 26
Distante, raggiante
Piu mosso

Ганка Неделчева завършва музикално училище със златен медал и Националната музикална академия в София с пълно отличие. Нейни преподаватели са проф. Л. Обретенова, проф. Ж. Захариева, проф. Л. Попова.
Лауреат е на международния конкурс в Салерно, Италия (1984 - І награда), на Националния конкурс Светослав Обретенов (1984 - Първа и специална награда), на международния конкурс Музиката и земята (2000 - първа награда за квартет от пианисти).
Концертира активно като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина (Германия, Франция, Италия, Русия, Гърция, Македония и САЩ). Представила е за първи път в България повече от 100 творби на автори от различни националности.
Партнира на изтъкнати наши и чужди инструменталисти, сред които М. Левиев, С. Попов, С. Щерев, Й. Радионов, Л. Ошавкова, квартет Еолина, С. Шварц (САЩ), М. Конингс (Холандия), Д. Дийн (САЩ) и др.
Свири със Софийски солисти и симфоничните оркестри във Варна, Бургас, Шумен, Враца,
Пазарджик и др.
Участва в престижни фестивали в България и Гърция: Софийски музикални седмици, Варненско лято, Фестивал на камерната музика (Пловдив), фестивалите на о. Крит, о. Родос, о. Сими.  
Реализира три компактдиска за фирмата Pentagon (Холандия) и Mega - Music. Във фонда на БНР има повече от 50 записа с нейно участие като солист и камерен изпълнител.
В последните 10 години Ганка Неделчева работи активно с композитора Димитър Христов и представя неговата клавирна и камерна музика. Тя е премиерният изпълнител на 15 от неговите 26 клавирни сонати, на трите му пиеси за пиано и оркестър (Концертни вариации Ероика, Agitato in su, Toccata vaganta), както и на всички негови ансамблови творби за едно пиано на 4 и 6 ръце и за 2 пиана. Тя свири и камерните опуси на Д. Христов за виолончело и флейта с пиано.
През 2004 получава наградата за върхови постижения на Съюза на българските композитори Златното петолиние.
Ганка Неделчева е професор по пиано в СУ Св. Климент Охридски и гост-професор в НМА П. Владигеров.


Димитър Христов - 1933 
________________________________________
   София - България
композитор, музикален теоретик, педагог, обществен деец 
  
Завършва БДК [дн. ДМА "П. Владигеров"] (1956). Учи композиция при проф. М. Големинов. През 1963 е стипендиант на ЮНЕСКО. От 1969 работи в Института по музикознание/Институт за изкуствознание към БАН, старши научен сътрудник I ст. (от 1983). Професор по: полифония и увод в музикознанието в БДК/ДМА (от 1976), по полифония, музикален театър на ХХ век и съвременни многогласни строежи, по полифония и съвременни направления в музиката и изкуствата в СУ "Св. Кл. Охридски", НБУ и др. Почетен професор на НБУ (от 2003). Доктор на изкуствознанието (от 1975). Изнасял е лекции в университети в Германия, Франция, Швейцария, Швеция, Холандия, САЩ и Канада. Главен редактор на списание "Българско музикознание" (Институт за изкуствознание ¬ БАН) (от 1989). Издател на списание "Музика. Вчера. Днес" (от 1994). Генерален секретар на международния съвет по музика към ЮНЕСКО (1975¬-1979). Заема ръководни постове в СБК. 
Автор е на произведения в различни жанрове: 2 опери; 3 симфонии и други пиеси за симфоничен, струнен оркестър и камерно-инструментална, солова и ансамблова музика и др. В музиката му се открояват свободните форми, в които играта със звука и ритмичните комплекси и свободата в изпълнителската проява разкриват нови радикални оригинални форми за изразяване и преосмисляне на жанровете по посока на тяхното своеобразно театрализиране. Удостоен е с много престижни международни и национални награди за композиция. Последната е на Международната академия на изкуствата в Париж (1999). 
Автор на теоретични трудове, статии, книги и учебници.